15.6" / 17.3" eDP Displays for LattePanda Alpha!?

A place to talk about all the Operating Systems, Software & Hardware
User avatar
LattePanda
Site Admin
Posts: 2468
Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

Mon Jan 07, 2019 8:13 am

revtor wrote:
Mon Jan 07, 2019 1:37 am
I have a panel here and cables coming in a week or so. When I get it up and running (fingers crossed!) I’ll post some pics etc etc..
Steve
Dear Steve, awesome. Look forward to your update.

BTW, we are working hard on our docs contents. Everyone can commit your content suggestion to Github LattePanda Docs Repo or request new content.
Please check the links below:
1. Docs Github Repo - https://github.com/LattePandaTeam/Docs
2. Docs for displays and touch - http://docs.lattepanda.com/content/alph ... d_display/
Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

User avatar
revtor
Posts: 8
Joined: Wed Nov 14, 2018 2:36 pm

Thu Jan 17, 2019 1:31 am

I’ve got my 17” eDp lcd panel to work. ! Tricky part was figuring out what ribbons were necessary and how to operate the connectors.. I bought a 17.3” replacement lcd from amazon:
B173RTN02.2

I found ribbons on aliexpress. You need 30 pin, .5mm pitch, with the correct gold connector on one end (IPEX, I believe), and the bare plated ribbons on the other. I bought one “a” and one “b”. One version has the top side ribbon exposed, other version has the bottom side exposed (relative to the metal connector). So one type reverses the connection order. Not sure which is which and don’t know which one I actually used to get it working, but see the picture and you will know which you need to find. They both came in one package weeks after I ordered them, once again study the pics to get your bearings.
One thing that I do know now, is that pin 30 marked on the LCD must connect to the side of the connector on the latte panda that says “touch”. (See pics again)

So yeah it’s working, no bios changes or drivers etc, happy. My screen does have a few dead pixels curiously in the shape of letters “dB”, I’ll give that to the fact that yeah it’s China, these discount screens didn’t make prime time, so the factory owners brother sells them on Amazon. No big deal for me.
Attachments
15185EE0-C9D9-4654-8D3E-8247FC2FA4EB.jpeg
15185EE0-C9D9-4654-8D3E-8247FC2FA4EB.jpeg (1.23 MiB) Viewed 4379 times
231731BF-960C-4928-BAE7-909E5A08F4E8.jpeg
231731BF-960C-4928-BAE7-909E5A08F4E8.jpeg (1.12 MiB) Viewed 4379 times
D47B5EA1-EC49-4AEA-BCF7-3DCD610FAB4E.jpeg
D47B5EA1-EC49-4AEA-BCF7-3DCD610FAB4E.jpeg (3.04 MiB) Viewed 4379 times
D8E6CF91-2F52-4C42-B27E-4C3020D58EBF.jpeg
D8E6CF91-2F52-4C42-B27E-4C3020D58EBF.jpeg (3.12 MiB) Viewed 4379 times
7401DED8-4639-40FD-89D6-64F51B3F1E0C.jpeg
7401DED8-4639-40FD-89D6-64F51B3F1E0C.jpeg (1.81 MiB) Viewed 4379 times

User avatar
revtor
Posts: 8
Joined: Wed Nov 14, 2018 2:36 pm

Thu Jan 17, 2019 1:40 am

One more thing, this is a 100mm ribbon.. —it is short! Not much room to set the LP where I’d really like it. Go longer unless you want the LP really close to the bottom of the screen.
-Steve

User avatar
LattePanda
Site Admin
Posts: 2468
Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

Thu Jan 24, 2019 9:52 am

revtor wrote:
Thu Jan 17, 2019 1:40 am
One more thing, this is a 100mm ribbon.. —it is short! Not much room to set the LP where I’d really like it. Go longer unless you want the LP really close to the bottom of the screen.
-Steve
Incredible! Thanks for your sharing! Let me share these with users via docs!
Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

User avatar
macwan
Posts: 9
Joined: Wed Dec 26, 2018 2:41 pm

Thu Jan 24, 2019 3:02 pm

revtor wrote:
Thu Jan 17, 2019 1:31 am
I’ve got my 17” eDp lcd panel to work. ! Tricky part was figuring out what ribbons were necessary and how to operate the connectors... I found ribbons on aliexpress....
Hi, great to know!

Could you please share the part numbers of the ribbon cable you ordered from the AliExpress. The one I ordered from ebay seems to be "the wrong one" I am able to get the picture by holding my finger to tighten the ribbon cable against the LP-connector, but as soon I get my finger off picture disappears from the display. So the display works OK, the cable not ...

In my version of the ribbon it must be inserted 'upside down' so that the clear connectors are facing the LP board, otherwise there is a nasty sound of power overload as the display is "short circuit'd" :-) Because of this "upside down" connector only the far end of the ribbon cable is loosely connected against the connector pins of the cable slot causing all my problems - I believe.

Thanks!

-Mac

User avatar
THW Mark
Posts: 11
Joined: Tue Jan 08, 2019 2:55 pm

Mon Feb 04, 2019 10:42 am

I'm wondering - would this controller board work on the 7" screen?

https://www.aliexpress.com/item/HDMI-ED ... ae42d75c8b

User avatar
revtor
Posts: 8
Joined: Wed Nov 14, 2018 2:36 pm

Wed Feb 06, 2019 5:41 am

Mac, did you open the connector on the LP, slide the ribbon in and then close the connector? It should hold the ribbon tightly ...

User avatar
macwan
Posts: 9
Joined: Wed Dec 26, 2018 2:41 pm

Wed Feb 06, 2019 7:04 pm

revtor wrote:
Wed Feb 06, 2019 5:41 am
Mac, did you open the connector on the LP, slide the ribbon in and then close the connector? It should hold the ribbon tightly ...
I did, yes. It was very tight and stable.

-Mac

User avatar
john_mckale
Posts: 6
Joined: Fri Jan 25, 2019 12:12 am

Sat Feb 09, 2019 3:24 pm

I have been looking at this thread no stop for the past few weeks.

I ordered the Samsung 15.6 display from ebay. And still awaiting on the new ribbon cable. I bought one with the gold connector on one end. Not sure how to tell if I got the A or the B relative to the connector.

FOR FUTURE buyers: I originally bought a pack of plain cables without any connector and it will not work for the display. Make sure you get the ones with the gold connectors.

To OOP and revtor,
I am having a bit of a hard time figuring out which side of the ribbon is going to my my "gold finger" or which one is pin 1. Alternatively how did you figure out which one is pin one coming from the monitor? A bit scared to just hook up the display, hail mary, and fry my panda

Really appreciate the write ups and will be sharing my experiences as well.

User avatar
john_mckale
Posts: 6
Joined: Fri Jan 25, 2019 12:12 am

Sun Mar 10, 2019 8:32 pm

I got my screen and the ribbon cable setup and working!

However after some use, I started getting the USB-C power issues, I finally(and luckily) have been getting it to boot again, but everytime it hits the LP splash screen It shuts off right away.

Any ideas? Probably just drawing too much power?

Post Reply