Slow HDMI screen refresh

If you're having trouble with your LattePanda, here's the place to get help.
Forum rules
    Post technical issues here.

    - Discussion tone should be kept polite and focused on facts
    - Vulgar language or flaming constitutes an instant ban
    - Please note we cannot support PM requests for help
    - Members are asked to post in English only so that posts can be well received and properly monitored
    - You can find the RMA guide [here]
    - Please check if your question has already been answered before opening a new thread. If it has not, please verify the following:


    - Have you tried a hard reset?
    - Are you using a 5V@2A+ power supply and a high quality USB cable?
    - Have you tried powering the board through the CN2 headers?
    - Have you tried a cooling solution such as a fan or heatsink?
    - Have you tried reinstalling drivers?
    - Have you tried reloading the operating system?
    - Have you tried flashing the BIOS?
    - Are you able to flash the BIOS at the hardware level?

    If you have not found a solution, post a new issue. To speed up the process please let us know:
    - Have you tried the solutions listed above?
    - What board are you using? Standard (2GB RAM/32GB eMMC) or Enhanced (4GB RAM/64GB eMMC)?
    - Have you tried any other solutions?
    - How long have you had your board for?
    - When did you first boot your board?
    - Did it work ok before the issue occurred or has the issue always been there?
    - Use images and videos to help us understand the issue where possible

    If you are seeking RMA:
    - Please open a new topic rather than hijacking someone else's thread
    - Mark RMA posts with [DEFECTIVE] + <helpful description of issue>. We can then approve/disapprove each request
    - Completed RMA cases will be marked with [CLOSED]
    You can find the RMA guide [here]

    Resolved Issues
    - If you manage to fix an issue, please share your solution for the good of the community. It could help someone else in future.
    - If an issue is resolved the thread should be marked as [RESOLVED]. We can then sticky the thread to help people in future.

    What does troubleshooting support?
    - Hardware queries
    - Hardware issues that weren’t caused by you, e.g DOA board
    - Windows 10 specific issues
    User avatar
    clarkjwc
    Posts: 12
    Joined: Sun Mar 10, 2019 6:59 pm

    Wed May 29, 2019 6:30 pm

    On a new 4G 64G card with most current Windows I am seeing slow windows screen refresh. Just moving the cursor may give a black screen for as much as 14 seconds.
    I have set the attached LCD display to off in the BIOS -- no help. Device Manager lists Intel Corp driver version 20.19.15.4549 11/10/2016.
    Just clicking on the Windows icon at bottom left to go from win 7 type screen to win 10 display will cause a slow black refresh. If I leave the curson sitting there the screen will continue to alternate with 5 second black screen.
    I am using Logitech K400+ keyboard and M570 track ball with logitech Unifying Software and the dongle is the USB-3 slot.
    Even when I pull the dongle out the screen cycle continues.
    Moving the dongle to USB-2 slot made no difference.
    Screen is 12 inch 1920 x 1080 Text size 150%

    Advice?

    User avatar
    ccs_hello
    Posts: 440
    Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

    Wed May 29, 2019 10:57 pm

    LattePanda Delta's
    HD600 Graphics card's driver
    LP-Delta_HD600.jpg
    LP-Delta_HD600.jpg (103.69 KiB) Viewed 1198 times

    User avatar
    ccs_hello
    Posts: 440
    Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

    Wed May 29, 2019 11:12 pm

    LattePanda Alpha's
    HD615 Graphics card's driver
    LP-Alpha_HD615.jpg
    LP-Alpha_HD615.jpg (107.09 KiB) Viewed 1198 times

    User avatar
    ccs_hello
    Posts: 440
    Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

    Wed May 29, 2019 11:13 pm

    For troubleshooting, try another HDMI monitor and HDMI cable to cross-verify.

    User avatar
    clarkjwc
    Posts: 12
    Joined: Sun Mar 10, 2019 6:59 pm

    Thu May 30, 2019 12:58 pm

    I have Lattepanda classic not Alpha not Delta.
    I went to Intel to get most current and testing now.

    User avatar
    ccs_hello
    Posts: 440
    Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

    Thu May 30, 2019 10:35 pm

    Next time, please go to proper forum for LP Classic (LP v.1):
    https://www.lattepanda.com/forum-c10

    User avatar
    clarkjwc
    Posts: 12
    Joined: Sun Mar 10, 2019 6:59 pm

    Thu May 30, 2019 10:49 pm

    Even worse on 27" 4K at 1280 x 600.
    New driver not much help.
    Intel HD Graphics
    PCI bus 0 device 2
    Driver Date 10/28/2018
    Version 20.19.15.5063
    Placing cursor on Window icon bottom left the screen will cycle to blank screen for 3 seconds. And yet program thumb nail focus outline works well as I move icon to icon.

    User avatar
    clarkjwc
    Posts: 12
    Joined: Sun Mar 10, 2019 6:59 pm

    Thu May 30, 2019 10:57 pm

    Power supply is 3 amp.

    User avatar
    clarkjwc
    Posts: 12
    Joined: Sun Mar 10, 2019 6:59 pm

    Fri May 31, 2019 12:38 pm

    I will move to correct area.

    User avatar
    clarkjwc
    Posts: 12
    Joined: Sun Mar 10, 2019 6:59 pm

    Fri May 31, 2019 12:50 pm

    On a new 4G 64G card with most current Windows I am seeing slow windows screen refresh. Just moving the cursor may give a black screen for as much as 14 seconds.
    I have set the attached LCD display to off in the BIOS -- no help. Device Manager lists Intel Corp driver version 20.19.15.4549 11/10/2016.
    Just clicking on the Windows icon at bottom left to go from win 7 type screen to win 10 display will cause a slow black refresh. If I leave the curson sitting there the screen will continue to alternate with 5 second black screen.
    I am using Logitech K400+ keyboard and M570 track ball with logitech Unifying Software and the dongle is the USB-3 slot.
    Even when I pull the dongle out the screen cycle continues.
    Moving the dongle to USB-2 slot made no difference.
    Screen is 12 inch 1920 x 1080 Text size 150%

    Advice?


    I incorrectly reported this issue in the Alpha area.

    Updates:

    I have applies the latest driver from Intel.
    I have tested of second K4 display -- even more problems.
    I do have a 3 amp supply.

    Additional noticed problem. when I select power from the windows icom first I get a malformed box for sleep shutdown restart , then a correct display. If i select shutdown the screen freezes, no more mouse movement on shutting down screen just frozen. on the other hand is I bring up task manager and select the power options from the right bottom is see the normal windows actions.

    Post Reply