[RESOLVED] Change to Win 10 Pro

If you're having trouble with your LattePanda, here's the place to get help.
Forum rules
    Post technical issues here.

    - Discussion tone should be kept polite and focused on facts
    - Vulgar language or flaming constitutes an instant ban
    - Please note we cannot support PM requests for help
    - Members are asked to post in English only so that posts can be well received and properly monitored
    - You can find the RMA guide [here]
    - Please check if your question has already been answered before opening a new thread. If it has not, please verify the following:


    - Have you tried a hard reset?
    - Are you using a 5V@2A+ power supply and a high quality USB cable?
    - Have you tried powering the board through the CN2 headers?
    - Have you tried a cooling solution such as a fan or heatsink?
    - Have you tried reinstalling drivers?
    - Have you tried reloading the operating system?
    - Have you tried flashing the BIOS?
    - Are you able to flash the BIOS at the hardware level?

    If you have not found a solution, post a new issue. To speed up the process please let us know:
    - Have you tried the solutions listed above?
    - What board are you using? Standard (2GB RAM/32GB eMMC) or Enhanced (4GB RAM/64GB eMMC)?
    - Have you tried any other solutions?
    - How long have you had your board for?
    - When did you first boot your board?
    - Did it work ok before the issue occurred or has the issue always been there?
    - Use images and videos to help us understand the issue where possible

    If you are seeking RMA:
    - Please open a new topic rather than hijacking someone else's thread
    - Mark RMA posts with [DEFECTIVE] + <helpful description of issue>. We can then approve/disapprove each request
    - Completed RMA cases will be marked with [CLOSED]
    You can find the RMA guide [here]

    Resolved Issues
    - If you manage to fix an issue, please share your solution for the good of the community. It could help someone else in future.
    - If an issue is resolved the thread should be marked as [RESOLVED]. We can then sticky the thread to help people in future.

    What does troubleshooting support?
    - Hardware queries
    - Hardware issues that weren’t caused by you, e.g DOA board
    - Windows 10 specific issues
    Locked
    User avatar
    afp
    Posts: 4
    Joined: Fri Sep 16, 2016 1:29 pm

    Fri Sep 16, 2016 1:39 pm

    Hi!

    I've recently got the Enhanced 4/64 version of the LP which has been working great.
    I've had if for a week and recently discovered that it has Win 10 Home,
    since I'd like to use more fun features that Home doesn't provide, and that I have a key for Pro I'd like to upgrade.

    But I'm stuck. On how to upgrade.
    I've tried to boot from USB to reinstall to Pro but it never works.

    Read something about a BIOS issue, is it related?
    Last edited by afp on Tue Oct 04, 2016 7:17 am, edited 1 time in total.

    User avatar
    Rolf
    Posts: 14
    Joined: Mon Jun 27, 2016 8:44 pm

    Sat Sep 17, 2016 2:15 pm

    Hi afp,

    you do not need to freshly install Win 10 Pro, but instead just enter a valid Win 10 Pro licence key
    then the system will start to download additional files to change the system to Win 10 Pro and reboot
    and then Win 10 Pro is installed.

    I did the same with a Win 10 Enterprise ke which is available for me.

    Rolf

    User avatar
    afp
    Posts: 4
    Joined: Fri Sep 16, 2016 1:29 pm

    Sat Sep 17, 2016 4:21 pm

    Hello Rolf
    Thanks for the response

    I tried to do that but I got a strange error code when I was trying to enter it.
    Activation failed with error 0xc004f014

    Figured that a reinstall with ISO might help but that's where I got stuck

    User avatar
    Aft3rburn
    Posts: 48
    Joined: Thu Aug 25, 2016 3:05 pm

    Sun Sep 18, 2016 1:43 am

    afp wrote:Hello Rolf
    Thanks for the response

    I tried to do that but I got a strange error code when I was trying to enter it.
    Activation failed with error 0xc004f014

    Figured that a reinstall with ISO might help but that's where I got stuck
    I concur on reloading with an ISO SHOULD work.. I was about to attempt that when my Enhanced LP died:(

    User avatar
    afp
    Posts: 4
    Joined: Fri Sep 16, 2016 1:29 pm

    Thu Sep 22, 2016 6:04 pm

    Yeah

    So now it's just how to make it boot from USB
    I can't make it boot :(

    User avatar
    Aft3rburn
    Posts: 48
    Joined: Thu Aug 25, 2016 3:05 pm

    Thu Sep 22, 2016 9:37 pm

    afp wrote:Yeah

    So now it's just how to make it boot from USB
    I can't make it boot :(
    get the Windows 10 Pro ISO, then use a free tool like RUFUS to "burn" it to a USB thumb drive and you're all set!:)

    User avatar
    Eric Kazer
    Posts: 9
    Joined: Tue Sep 20, 2016 1:08 am

    Sun Sep 25, 2016 5:19 pm

    Press delete on power on to go in to bios with the USB device plugged in. Find boot devices in the bios. Make your USB stick the first boot device. Go to exit & save changes. Power off panda. Power on panda. Should go to USB device.

    Warning,
    Drivers are a issue. I have problems w/wifi, & audio IO devices.

    User avatar
    Eric Kazer
    Posts: 9
    Joined: Tue Sep 20, 2016 1:08 am

    Sun Sep 25, 2016 5:21 pm

    Also before you try a clean install, make sure that the key is correct. Try again.

    User avatar
    afp
    Posts: 4
    Joined: Fri Sep 16, 2016 1:29 pm

    Fri Sep 30, 2016 9:03 pm

    Ok so I finally solved it!
    And here is what I did wrong and how I fixed it.

    When I was trying to boot from USB I used a 64gb usb 3.0 Flash drive.
    So when I formated it with rufus I formated a 64gb partition on fat32 which is not bootable.
    And second I tried to boot the the drive from the usb 3.0 port which also does not work well.

    So I made it easy and used Media creation took to create a bootable usb drive, which automatically create a 32gb partition on the drive.
    And the I plugged it in to one of the usb 2.0 ports and reinstalled :)

    Booted up and activated it with my key by phone.

    Next step is drivers which I pull from their github
    https://github.com/LattePandaTeam/Latte ... 0-Software
    Haven't done this part yet but I'll let you know how it went :D

    Okay, so that Github provided all the drivers I needed,

    User avatar
    LattePanda
    Site Admin
    Posts: 2577
    Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

    Mon Feb 13, 2017 9:40 am

    thanks for sharing your solution
    Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

    Locked