Beta Ubuntu Image for LattePanda - Official version

General Info and Announcements from the LatteTeam and Distributors
User avatar
eddieparker
Posts: 2
Joined: Fri May 24, 2019 2:11 pm

Wed May 29, 2019 6:11 am

I've had no luck with this image. I've bought a series of 4/64 Lattepanda's and tried: the clonezilla succeeds, and then it reboots, I get the Lattepanda splash screen, my monitor gets no HDMI signal and it looks like the device never boots up properly -- my router doesn't report it leasing an IP so I can't even ssh into it.

Has anyone else had similar issues that can explain what I have to change? I'd really like to avoid returning these. :/

(Hrmm, I just reset the BIOS to factory defaults and now it reboots and hangs at a LATTEPANDA splash screen and doesn't seem to be progressing. Not sure if that's better or worse!)

Any tips would be appreciated!

-e-

User avatar
pedrorodrigues
Posts: 1
Joined: Thu Jul 25, 2019 5:23 pm

Sat Jul 27, 2019 4:39 pm

Hello,


I need to use the LP with touch screen and an hdmi Monitor. With this Ubuntu image I can have them work but to be able to get image on both displays i need to unplug hdmi cable on boot. Otherwise the 7" DSI display goes blank. This case is not practical because forces one person to unplug / plug the hdmi cable every start or reboot.

I've installed Debian 10 w 4.19 kernel successfully and it solves the Displays Problem but now the Goodix Touch does not work.
Can you tell what changes or configurations have made to get the touch to work?

From the command history used in your official image i think you change the goodix / gt9xx kernel module. If so can you make the source code available?

User avatar
LattePanda
Site Admin
Posts: 2641
Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

Tue Jul 30, 2019 5:54 am

pedrorodrigues wrote:
Sat Jul 27, 2019 4:39 pm
Hello,


I need to use the LP with touch screen and an hdmi Monitor. With this Ubuntu image I can have them work but to be able to get image on both displays i need to unplug hdmi cable on boot. Otherwise the 7" DSI display goes blank. This case is not practical because forces one person to unplug / plug the hdmi cable every start or reboot.

I've installed Debian 10 w 4.19 kernel successfully and it solves the Displays Problem but now the Goodix Touch does not work.
Can you tell what changes or configurations have made to get the touch to work?

From the command history used in your official image i think you change the goodix / gt9xx kernel module. If so can you make the source code available?
Ubuntu image: Have you reflashed the Bios for Ubuntu system? According to our tests, your display problem could be solved after reflashing the BIOS.
please check our tutorial of Ubuntu installation.
http://docs.lattepanda.com/content/1st_ ... u-1604-lts

Debian: we also do not have better solution for the touch panel. We suggest you use our official Linux image.
Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

User avatar
bart_bart
Posts: 1
Joined: Mon Sep 09, 2019 5:03 pm

Tue Sep 10, 2019 5:27 pm

LattePanda wrote:
Tue Jul 30, 2019 5:54 am
Ubuntu image: Have you reflashed the Bios for Ubuntu system? According to our tests, your display problem could be solved after reflashing the BIOS.
please check our tutorial of Ubuntu installation.
http://docs.lattepanda.com/content/1st_ ... u-1604-lts

Debian: we also do not have better solution for the touch panel. We suggest you use our official Linux image.
If you have some changes for the touch panel - please share them.

From what i see in the image there is an out of tree built kernel - so sharing the patches should be an easy thing.

I also would like to remind that the changes for kernel should be shared, as not sharing them is an GPLv2 violation.

And frankly, I dont want to run an untrusted kernel with unknown patches inside - think what message this sends to the community.

User avatar
pizvi
Posts: 2
Joined: Sun Sep 15, 2019 10:42 am

Tue Oct 01, 2019 1:13 pm

good day to everybody :) i succesfully installed ubuntu (from lattepanda team ISO) - everything is working, even touchscreen, but axes are swaped so i need to use command xinput set-prop 12 "Evdev Axes Swap" 1 which works.. but after rebooting the system axes are swaped back..

is there any perma solution for this command? i tried to running it right after startup but no effect..

thanks in advance :)

User avatar
LattePanda
Site Admin
Posts: 2641
Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

Tue Oct 08, 2019 7:32 am

Hi pizvi,
have you reflashed BIOS before installing Ubuntu? please try reflashing BIOS first.
Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

User avatar
Kami
Posts: 1
Joined: Tue Aug 06, 2019 7:13 am

Fri Oct 11, 2019 9:58 am

Hi everyone!

I want to use my LattePanda Z8350 as a server for BLE devices. I have installed ubuntu, but i have discovered that Bluetooth connection timeout was reduced from 20 seconds to 2 seconds (Not by you, but in official release). Therefore I have to replace in /include/net/bluetooth/hci.h those values. It causes, that I have to rebuild kernel from source, however for me as a not experienced linux user, it is not so simple.

Following mopplayer steps (https://github.com/mopplayer/lattepanda-mainline-4.11), I have successfully made all the steps till:

Code: Select all

sudo make install
Could you please help me with all the remaining steps?

Code: Select all

xv. patch UCM configuration file to /usr/share/alsa/ucm/chtrt5645
xvi. add systemd service bcm43340bt.service
xvii. link BT service for all users
xviii. patch BT and WiFi firmware to /lib/firmware
Especially with

Code: Select all

xv. patch UCM configuration file to /usr/share/alsa/ucm/chtrt5645
Thanks!

User avatar
Zoriy
Posts: 9
Joined: Mon Mar 19, 2018 4:19 pm

Fri Jan 24, 2020 7:40 am

LattePanda wrote:
Tue Jul 30, 2019 5:54 am
pedrorodrigues wrote:
Sat Jul 27, 2019 4:39 pm
Hello,


I need to use the LP with touch screen and an hdmi Monitor. With this Ubuntu image I can have them work but to be able to get image on both displays i need to unplug hdmi cable on boot. Otherwise the 7" DSI display goes blank. This case is not practical because forces one person to unplug / plug the hdmi cable every start or reboot.

I've installed Debian 10 w 4.19 kernel successfully and it solves the Displays Problem but now the Goodix Touch does not work.
Can you tell what changes or configurations have made to get the touch to work?

From the command history used in your official image i think you change the goodix / gt9xx kernel module. If so can you make the source code available?
Ubuntu image: Have you reflashed the Bios for Ubuntu system? According to our tests, your display problem could be solved after reflashing the BIOS.
please check our tutorial of Ubuntu installation.
http://docs.lattepanda.com/content/1st_ ... u-1604-lts

Debian: we also do not have better solution for the touch panel. We suggest you use our official Linux image.
I will formulate the question in another way: can you lay out the source code for the goodix / gt9xx kernel module in order to make it possible to build the kernel with a version higher than 4.10, with touchscreen support? The fact is that your image is already outdated, and there haven’t been any new versions.
Perhaps you just lay out the complete source of the system kernel?

User avatar
StefaanC
Posts: 1
Joined: Fri Apr 03, 2020 8:38 am

Fri Apr 17, 2020 10:56 am

Wel, I tested the Lattepanda 4G in Linux mint 19.3 (based on Ubuntu) First the install screen size was far to small but changed that to 1920x1080 and install was ok. But I expect some sort of microcode is needed for all USB connected devices. Cause all of them work for a moment and then switched off again. So an Update via the wired LAN is a joke. ,via wifi also. Bluetooth can see a bluetooth device but connecting is a problem.

But with Lattepanda just only all things that connect to the Intel processor via USB that show the culprit. Sound not yet tested but ok I have a studio headset with a higher resistance. For instance when connected to my smartphone, I get a warning that the high volume is dangerous but heck this is a studio headset not so in ears cheap speakers. It might be that on the latte panda the higher resistance is out if specifications.

So it might even that Mint update (looks at Ubuntu) can fix a few things but updating is not possible if the connection turns off after 5 seconds.
Oh wait, I have USB3 to LAN adapters will test those first.

User avatar
luckie
Posts: 3
Joined: Wed Apr 17, 2019 12:51 am
Location: London (UK), Barbados (Caribbean)

Mon Jun 01, 2020 10:24 am

Just a quick note to let you know that after considerable trial and error I've finally got my LPalpha working on Ubuntu with one monitor at 4K resolution. Prior to this it had been stuck at 800x600.
This page I think summarises what worked for me.
https://askubuntu.com/questions/728664/ ... -ubuntu-14

Post Reply