Cannot boot from M.2 M-KEY SSD on LattePanda Alpha

If you're having trouble with your LattePanda Alpha & Delta, here's the place to get help.
Forum rules
If you have not found a solution, post a new issue. To speed up the process please let us know:
- Have you tried the solutions listed above?
- What board are you using? Standard (2GB RAM/32GB eMMC) or Enhanced (4GB RAM/64GB eMMC)?
- Have you tried any other solutions?
- How long have you had your board for?
- When did you first boot your board?
- Did it work ok before the issue occurred or has the issue always been there?
- Use images and videos to help us understand the issue where possible

If you are seeking RMA:
- Please open a new topic rather than hijacking someone else's thread
- Mark RMA posts with [DEFECTIVE] + <helpful description of issue>. We can then approve/disapprove each request
- Completed RMA cases will be marked with [CLOSED]
You can find the RMA guide [here]

Resolved Issues
- If you manage to fix an issue, please share your solution for the good of the community. It could help someone else in future.
- If an issue is resolved the thread should be marked as [RESOLVED]. We can then sticky the thread to help people in future.
Post Reply
User avatar
wl.lenord
Posts: 3
Joined: Wed May 20, 2020 12:21 pm

Wed May 20, 2020 12:56 pm

My LattePanda is Alpha 864s. I readed: M.2 SSD on LattePanda Delta don’t work. but this is not similar to my case.
I installed a SSD 500G, please check the attached picture: SSD_M-Key.JPG
Image

I used a software called GHOST cloned the system on 64GB eMMC V5.0 to the SSD I installed.
and tried to boot from this SSD, but failed. the system still boot from the on board 64GB eMMC.

I checked the BIOS, but i cannot find the SSD in the boost. but i can see the SSD in WIN10, and i can read and write files on this SSD.
In Win10 system device manager, there is an unkown device. please check the picture: Unkown device.jpg
Image
And intel device driver assitant said there are two driver need to upgrade, please check the Intel driver assistant.JPG
Intel driver assistant.JPG
Intel driver assistant.JPG (44.42 KiB) Viewed 60 times
but there is an error when i tried to install these driver: Intel driver error1.JPGImage and Intel driver error2.JPGImage
But the WIFI connection is ok.

How can I boot from the SSD? and how to install the drivers?
Thanks!
Attachments
Win10 system info.JPG
Win10 system info.JPG (43.56 KiB) Viewed 54 times
device manager.JPG
device manager.JPG (65.69 KiB) Viewed 57 times
Intel driver error2.JPG
Intel driver error2.JPG (93.34 KiB) Viewed 60 times
Intel driver error1.JPG
Intel driver error1.JPG (68.92 KiB) Viewed 60 times
disks.JPG
disks.JPG (94.14 KiB) Viewed 60 times
Unkown device.JPG
Unkown device.JPG (31.18 KiB) Viewed 60 times
SSD_M-Key.JPG
SSD_M-Key.JPG (51.87 KiB) Viewed 60 times

User avatar
ccs_hello
Posts: 548
Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

Wed May 20, 2020 1:37 pm

Your A2000 SSD is the NVMe type. (Good)

I would guess the issue is the cloning process (Ghost) is not doing a good job.
Windows, especially the latest version of Windows, is picky in this front. (Sorry it's a black magic to me. That's how those commercial software earn their livings.)
If a drive is not bootable, it will not show up in boot menu.

User avatar
wl.lenord
Posts: 3
Joined: Wed May 20, 2020 12:21 pm

Wed May 20, 2020 2:03 pm

Thanks for your quick reply!

But how can I make this SSD bootable?
In the bois i cannot find this SSD. and my bios verison is CDJQ-BS-7-S70KR300-KF65A-101-I (date: 6/12/2019).

User avatar
wl.lenord
Posts: 3
Joined: Wed May 20, 2020 12:21 pm

Wed May 20, 2020 2:11 pm

ccs_hello wrote:
Wed May 20, 2020 1:37 pm
Your A2000 SSD is the NVMe type. (Good)

I would guess the issue is the cloning process (Ghost) is not doing a good job.
Windows, especially the latest version of Windows, is picky in this front. (Sorry it's a black magic to me. That's how those commercial software earn their livings.)
If a drive is not bootable, it will not show up in boot menu.
Thanks for your quick reply!

But how can I make this SSD bootable?
In the bois i cannot find this SSD. and my bios verison is CDJQ-BS-7-S70KR300-KF65A-101-I (date: 6/12/2019).

User avatar
ccs_hello
Posts: 548
Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

Wed May 20, 2020 2:35 pm

Google search
Best Windows Disk Cloning software

It's definitely a YMMV thing. If you had paid Norton Ghost, ask for their customer support or ask for a refund.

Post Reply