[TUTORIAL] LattePanda Alpha & Delta Bios Reflash via BIOS Programmer

If you're having trouble with your LattePanda Alpha & Delta, here's the place to get help.
Forum rules
If you have not found a solution, post a new issue. To speed up the process please let us know:
- Have you tried the solutions listed above?
- What board are you using? Standard (2GB RAM/32GB eMMC) or Enhanced (4GB RAM/64GB eMMC)?
- Have you tried any other solutions?
- How long have you had your board for?
- When did you first boot your board?
- Did it work ok before the issue occurred or has the issue always been there?
- Use images and videos to help us understand the issue where possible

If you are seeking RMA:
- Please open a new topic rather than hijacking someone else's thread
- Mark RMA posts with [DEFECTIVE] + <helpful description of issue>. We can then approve/disapprove each request
- Completed RMA cases will be marked with [CLOSED]
You can find the RMA guide [here]

Resolved Issues
- If you manage to fix an issue, please share your solution for the good of the community. It could help someone else in future.
- If an issue is resolved the thread should be marked as [RESOLVED]. We can then sticky the thread to help people in future.
Post Reply
User avatar
Queenie
Posts: 4
Joined: Mon Dec 03, 2018 6:34 am

Thu Sep 05, 2019 9:45 am

Are you upset about the boot issue that’s caused by corrupted BIOS on your board? Since the board doesn’t boot, we can not use the U disk to reflash BIOS. At this point we need to use the BIOS programmer to do it.
Let's get started!

What we need:
1.BIOS programmer
2.BIOS file
(Please download the right file according to your product model)

Suitable models:
Alpha 800, Alpha 800s, Alpha 864, Alpha 864s, Delta

Steps:
Unlike LattePanda V1.0, LattePanda Alpha and Delta have 8pins on GPIO for BIOS. It would be easier for us to flash Bios.
1.jpg
1.jpg (98.68 KiB) Viewed 2464 times
1.Connect your programmer to LattePanda. Please be sure you connect it the right way round.
(As you can see, I powered the Alpha. It seems there is no much difference between plugged in and unplugged)
2.jpg
2.jpg (100.73 KiB) Viewed 2464 times
3.jpg
3.jpg (44.33 KiB) Viewed 2464 times


2.Now, just plug your programmer in to a USB port on your PC and open the software of the bios programmer.
First please select right BIOS chip model.
Alpha: Winbond W25Q64 (what I use here)
Delta: GigaDevice GD25LQ64
4.png
4.png (125.23 KiB) Viewed 2464 times


3.Load BIOS file and click “Sequen_RUN”.
5.png
5.png (155.8 KiB) Viewed 2464 times
6.png
6.png (125.72 KiB) Viewed 2464 times


4.After program and verify, remove the clip.
Plug into the power and wait few seconds, you can see the red LED goes steady and Blue light blinks as normal if you succeed. Then hold the power button, you LP is reborn.

Good luck to everyone!

User avatar
thclfinn
Posts: 8
Joined: Sat Jul 06, 2019 10:53 pm

Mon Oct 07, 2019 10:43 pm

Hello, i got a question about my lp Delta CPU: N4100

i tryed to flash with(CH341A Programmer) (i have to use a programmer cuz bios is ded)
with no sucsess

cuz i dont found the right bios chip, (see PIC) if i get it right i have the "MX25L4006E"

did someone know how i flash the bios chip ?

Tanks!


"""Sorry for the spelling mistakes""" :D
Attachments
IMG_20191008_003037-min.jpg
IMG_20191008_003037-min.jpg (1.67 MiB) Viewed 1987 times
IMG_20191008_003155.jpg
IMG_20191008_003155.jpg (2.4 MiB) Viewed 1987 times

User avatar
LattePanda
Site Admin
Posts: 2467
Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

Wed Oct 09, 2019 9:03 am

Hi, the chip on your second pic is not the BIOS chip. According to your first pic, it seem you have welded the BIOS chip before.
Delta BIOS chip.jpg
Delta BIOS chip.jpg (74.96 KiB) Viewed 1959 times
Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

User avatar
thclfinn
Posts: 8
Joined: Sat Jul 06, 2019 10:53 pm

Wed Oct 09, 2019 2:16 pm

LattePanda wrote:
Wed Oct 09, 2019 9:03 am
Hi, the chip on your second pic is not the BIOS chip. According to your first pic, it seem you have welded the BIOS chip before.
Delta BIOS chip.jpg
Hello, thanks for the information, i got another question i hope u know as well...


Is i said, i tryd to flash this chip but it wont work (yes, i tryed both "cant find chip in this software i wrote about")

did u know how to flash this chip with a programmer, i got the (CH341A Programmer)

and if this helps, i cant boot with the lattepanda itself, cuz bios freeze i can do nothink^^


TANKS!

User avatar
LattePanda
Site Admin
Posts: 2467
Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

Thu Oct 10, 2019 2:46 am

Our Delta BIOS chip Model: GigaDevice GD25LQ64. CH341A Programmer should support this model.
Did you change the BIOS chip by yourself?
Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

User avatar
thclfinn
Posts: 8
Joined: Sat Jul 06, 2019 10:53 pm

Thu Oct 10, 2019 6:26 am

LattePanda wrote:
Thu Oct 10, 2019 2:46 am
Our Delta BIOS chip Model: GigaDevice GD25LQ64. CH341A Programmer should support this model.
Did you change the BIOS chip by yourself?
Thanks for your answer btw i almost forgot...


yes, u right i found this chip u get it on version 1.34
but the Programmer cant comunicate with this chip(maybe this chip is broke?")
if this chip is not working for any reason it is possible to get a new one and soder it by my self--
or somethink like this ?


and well yes, i got this lp like this ^^ but as i changes one setting in bios, nothing works anymore
Attachments
screeen.PNG
screeen.PNG (326.43 KiB) Viewed 1914 times
Last edited by thclfinn on Thu Oct 10, 2019 6:52 am, edited 2 times in total.

User avatar
LattePanda
Site Admin
Posts: 2467
Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

Thu Oct 10, 2019 6:48 am

please choose the model as below.
1.png
1.png (21.39 KiB) Viewed 1914 times
Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

User avatar
thclfinn
Posts: 8
Joined: Sat Jul 06, 2019 10:53 pm

Thu Oct 10, 2019 7:01 am

LattePanda wrote:
Thu Oct 10, 2019 6:48 am
please choose the model as below.
1.png
Thanks, i found it, i got the wrong version i only got it with version 1.34
but on any older version u wont find it

as u saw i rewrote the question
just read it again i got a new question there..

Post Reply