Touchscreen orthogonal orientation removing

If you're having trouble with your LattePanda, here's the place to get help.
Forum rules
    Post technical issues here.

    - Discussion tone should be kept polite and focused on facts
    - Vulgar language or flaming constitutes an instant ban
    - Please note we cannot support PM requests for help
    - Members are asked to post in English only so that posts can be well received and properly monitored
    - You can find the RMA guide [here]
    - Please check if your question has already been answered before opening a new thread. If it has not, please verify the following:


    - Have you tried a hard reset?
    - Are you using a 5V@2A+ power supply and a high quality USB cable?
    - Have you tried powering the board through the CN2 headers?
    - Have you tried a cooling solution such as a fan or heatsink?
    - Have you tried reinstalling drivers?
    - Have you tried reloading the operating system?
    - Have you tried flashing the BIOS?
    - Are you able to flash the BIOS at the hardware level?

    If you have not found a solution, post a new issue. To speed up the process please let us know:
    - Have you tried the solutions listed above?
    - What board are you using? Standard (2GB RAM/32GB eMMC) or Enhanced (4GB RAM/64GB eMMC)?
    - Have you tried any other solutions?
    - How long have you had your board for?
    - When did you first boot your board?
    - Did it work ok before the issue occurred or has the issue always been there?
    - Use images and videos to help us understand the issue where possible

    If you are seeking RMA:
    - Please open a new topic rather than hijacking someone else's thread
    - Mark RMA posts with [DEFECTIVE] + <helpful description of issue>. We can then approve/disapprove each request
    - Completed RMA cases will be marked with [CLOSED]
    You can find the RMA guide [here]

    Resolved Issues
    - If you manage to fix an issue, please share your solution for the good of the community. It could help someone else in future.
    - If an issue is resolved the thread should be marked as [RESOLVED]. We can then sticky the thread to help people in future.

    What does troubleshooting support?
    - Hardware queries
    - Hardware issues that weren’t caused by you, e.g DOA board
    - Windows 10 specific issues
    Post Reply
    User avatar
    La-dez
    Posts: 4
    Joined: Tue May 15, 2018 7:54 am

    Tue May 15, 2018 9:11 am

    ABBC3_OFFTOPIC
    Hi, dear community members. My name is Alexander Naumov, i am engineer-researcher of Scientific and technological center of Unique Instrumentation, RAS. Recently I've got a problem with my Lattepanda.
    Exact problem:
    My 10.1'' USB touchscreen is exactly orthogonal to 10.1'' monitor orientation (so the screen is on landscape mode and the touchpanel is in portrait mode).
    Problem description:
    Firstly, I've got 10.1 inch Display (non HDMI, but eDP, Lattepanda's own) and have updated BIOS to special version (landscape portrait logo)
    https://github.com/LattePandaTeam/Latte ... ogo%20.zip
    Secondly, I've connected 10.1 inch touchscreen to Lattepanda and installed drivers (Goodix touchscreen driver) for it. But here is the problem! Orientation of the screen is horizontal, and an orientation of the touchscreen is portrait. So, they are orthogonal (rotated on 90 degrees)*. And MORE OVER, if I rotate screen from landscape to portrait orientation, touchscreen rotates too, and they are still orthogonal.

    * - If I move my finger from right to left boundary on touchscreen, the cursor moves from top to bottom boundary of the screen.

    Technical facts:
    1) My Lattepanda is 4GB RAM/64GB eMMC.
    2) There is no problem if only HDMI Display connected (I've got both a HDMI and non-HDMI dispays) and image "Show only on 2nd display" is ON.
    3) There is a same problem, if only HDMI Display connected and image "Duplicate this displays" is ON.
    4) There is a same problem, if only eDP Display connected and image "Show only on 1st display" is ON.

    What I've done to solve the problem.
    0) Updated Windows;
    1) Tryid both the lanscape logo and portrait logo BIOS'es. As far as i saw, ones differs the logo orientation only;
    2) Tryid another version of touch drivers. Tryid another TouchSetting.gt file ( simply found in Internet, I've no idea for right configuration of this file).
    Found an additional problem: undersettings "x2x" , "y2y" and "x2y" (in TouchSettings.gt) , which, as far as I can see, were able to solve my problem, is not working with both HDMI and Lattepanda's eDP displays. Moreover, it is not working at all, including another computers.
    3) Tryid standart Win10 calibration tool. No results. Worst method, because it's converts the strange orientation to broken-orientation (cursor jumps and runs, and there is no proper work). Moreover, if I try to calibrate my display is landscape mode, it turns it to portrait mode! May be some DEFAULT screen orientation is exists?
    4) Tryid Improved method of standart Win10 calibration.
    Something like this: https://superuser.com/questions/1075350 ... e-switches
    The "maximum" result: vertical inversion of touchscreen. But it still rotated.
    5) Looked through the bios to change DEFAULT screen orientation. No luck to find it there.
    6) Looked through register (WIN+R -> regedit) and turned off an auto-rotation. Actually, if I try to calibrate in landscape screen orientation, it turns it to Portrait again.
    7) Reinstalled Windows. Installed all the drivers of Lattepanda without internet connection (so the computer have no way to install another drivers).
    8) Installed the actual version of Goodix touchscreen drivers from https://www.dfrobot.com/product-1414.html. Still no results.

    I suppose the problem is in your BIOS 10.1'' displays special update. It's strongly need a landscape orientation to be default. But now the default orientation it portrait.

    I've no idea to perform now. Please, help me.

    P.S.: Some (non-mine) video with similiar problem to illustrate all these.
    (From 1:24) https://www.youtube.com/watch?v=6PSspIiLfAI

    User avatar
    LattePanda
    Site Admin
    Posts: 2428
    Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

    Mon May 21, 2018 2:12 am

    Hi, sorry for the delay getting back to you!
    I remember that there are two version BIOS for 10'1 display!
    Did you try another?
    And could you please tell us the touch screen you using ?Like a product page!
    Many thanks!
    Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

    User avatar
    La-dez
    Posts: 4
    Joined: Tue May 15, 2018 7:54 am

    Mon May 21, 2018 2:50 am

    Hi, dear Admin. I really glad to see you and your reply. Yes, exactly, I've tryid both versions. And they are exactly the same in default image orientation(portrait), but different in LattePanda logo orientation. I need some time to find touch panel manufacturer, and I will reply you during 2-3 hours

    User avatar
    La-dez
    Posts: 4
    Joined: Tue May 15, 2018 7:54 am

    Mon May 21, 2018 8:37 pm

    LattePanda wrote:
    Mon May 21, 2018 2:12 am
    And could you please tell us the touch screen you using ?Like a product page!
    Oh, it was hard to find:
    https://ru.aliexpress.com/item/10-1-Inc ... 059c&tpp=1

    User avatar
    La-dez
    Posts: 4
    Joined: Tue May 15, 2018 7:54 am

    Wed Sep 05, 2018 8:04 am

    Ok, the problem still remains. Dear Admin, have you found any solution?

    User avatar
    LattePanda
    Site Admin
    Posts: 2428
    Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

    Fri Sep 14, 2018 8:04 am

    To be honest, we don't have a solution for this yet...I will push our product team to see if we can support this 3rd party touch panel...
    Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

    User avatar
    BEr
    Posts: 3
    Joined: Tue Apr 30, 2019 1:07 pm

    Tue May 28, 2019 10:22 am

    Pretty much sounds like the same problem I'm having with the 2GB / 32GB Version of Lattepanda ... Has someone found a solution?

    Post Reply