The never stopping fan

If you're having trouble with your LattePanda, here's the place to get help.
Forum rules
    Post technical issues here.

    - Discussion tone should be kept polite and focused on facts
    - Vulgar language or flaming constitutes an instant ban
    - Please note we cannot support PM requests for help
    - Members are asked to post in English only so that posts can be well received and properly monitored
    - You can find the RMA guide [here]
    - Please check if your question has already been answered before opening a new thread. If it has not, please verify the following:


    - Have you tried a hard reset?
    - Are you using a 5V@2A+ power supply and a high quality USB cable?
    - Have you tried powering the board through the CN2 headers?
    - Have you tried a cooling solution such as a fan or heatsink?
    - Have you tried reinstalling drivers?
    - Have you tried reloading the operating system?
    - Have you tried flashing the BIOS?
    - Are you able to flash the BIOS at the hardware level?

    If you have not found a solution, post a new issue. To speed up the process please let us know:
    - Have you tried the solutions listed above?
    - What board are you using? Standard (2GB RAM/32GB eMMC) or Enhanced (4GB RAM/64GB eMMC)?
    - Have you tried any other solutions?
    - How long have you had your board for?
    - When did you first boot your board?
    - Did it work ok before the issue occurred or has the issue always been there?
    - Use images and videos to help us understand the issue where possible

    If you are seeking RMA:
    - Please open a new topic rather than hijacking someone else's thread
    - Mark RMA posts with [DEFECTIVE] + <helpful description of issue>. We can then approve/disapprove each request
    - Completed RMA cases will be marked with [CLOSED]
    You can find the RMA guide [here]

    Resolved Issues
    - If you manage to fix an issue, please share your solution for the good of the community. It could help someone else in future.
    - If an issue is resolved the thread should be marked as [RESOLVED]. We can then sticky the thread to help people in future.

    What does troubleshooting support?
    - Hardware queries
    - Hardware issues that weren’t caused by you, e.g DOA board
    - Windows 10 specific issues
    Post Reply
    User avatar
    gnusi
    Posts: 2
    Joined: Tue Aug 30, 2016 6:27 pm

    Fri Sep 30, 2016 2:18 pm

    So I purchased this fan from DFRobot https://www.dfrobot.com/index.php?route ... ct_id=1520 since I was having trouble with my panda after watching stream services on my TV for a while. CPU throttling and heating problem most likely.

    After I installed the fan it started to run immediately after the lattepanda was plugged in to power even though the lattapanda itself wasn't turned on. So everytime I turn the lattepanda off now the fan just keeps spinning until I disconnect the lattepanda from electricity. Is this normal, is the fan supposed to be working all the time even if the board is turned off?

    User avatar
    Boring
    Posts: 88
    Joined: Sat Apr 16, 2016 7:14 pm

    Fri Sep 30, 2016 6:18 pm

    As long as there is power on the board your fan will keep on running.

    You could use a transistor or MOSFET as a switch, see this thread

    User avatar
    LattePanda
    Site Admin
    Posts: 2696
    Joined: Wed Jan 20, 2016 9:09 am

    Wed Mar 29, 2017 9:20 am

    Boring is correct.

    Correct is Boring?
    Enjoy Tinkering with LattePanda ! :lol:

    Post Reply