Audio jack doesn’t work

If you're having trouble with your LattePanda Alpha & Delta, here's the place to get help.
Forum rules
If you have not found a solution, post a new issue. To speed up the process please let us know:
- Have you tried the solutions listed above?
- What board are you using? Standard (2GB RAM/32GB eMMC) or Enhanced (4GB RAM/64GB eMMC)?
- Have you tried any other solutions?
- How long have you had your board for?
- When did you first boot your board?
- Did it work ok before the issue occurred or has the issue always been there?
- Use images and videos to help us understand the issue where possible

If you are seeking RMA:
- Please open a new topic rather than hijacking someone else's thread
- Mark RMA posts with [DEFECTIVE] + <helpful description of issue>. We can then approve/disapprove each request
- Completed RMA cases will be marked with [CLOSED]
You can find the RMA guide [here]

Resolved Issues
- If you manage to fix an issue, please share your solution for the good of the community. It could help someone else in future.
- If an issue is resolved the thread should be marked as [RESOLVED]. We can then sticky the thread to help people in future.
User avatar
kasek
Posts: 25
Joined: Sat Dec 14, 2019 7:48 pm

Sun Apr 05, 2020 7:36 am

My 3.5mm audio jack doesn’t work. All my drivers say up to date..... any ideas?

User avatar
kasek
Posts: 25
Joined: Sat Dec 14, 2019 7:48 pm

Sun Apr 05, 2020 11:39 am

side note where do you get the drivers so i can trasnfer windows to a different hdd other then the emmc

User avatar
ccs_hello
Posts: 589
Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

Sun Apr 05, 2020 3:59 pm

Re: My 3.5mm audio jack doesn’t work. All my drivers say up to date..... any ideas?

Doesn't work for what? Headphone? Microphone? Speaker?

User avatar
ccs_hello
Posts: 589
Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

Sun Apr 05, 2020 4:02 pm

Re: do you get the drivers so i can transfer windows to a different hdd other then the emmc

(Please different question on different thread...)

Use a commercial Windows Operating System transfer program to do that.
Quite a few steps involved and it is not trivial.
It is not just a "copy from this to that" operation.

User avatar
kasek
Posts: 25
Joined: Sat Dec 14, 2019 7:48 pm

Sun Apr 05, 2020 6:57 pm

ccs_hello wrote:
Sun Apr 05, 2020 3:59 pm
Re: My 3.5mm audio jack doesn’t work. All my drivers say up to date..... any ideas?

Doesn't work for what? Headphone? Microphone? Speaker?
it doesnt work for headphones or speakers havent tested microphone as i dont have one

User avatar
ccs_hello
Posts: 589
Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

Mon Apr 06, 2020 12:16 am

You'll need to get a 4-pin OMTP to mic + headphone splitter cable, e.g.,
https://www.amazon.com/CableCreation-He ... B01KTBDE3Y

OMTP (in TRRS arrangement) is in left-right-mic-ground configuration.

Do not confuse OMTP format with the AHJ format which is left-right-ground-mic.

User avatar
kasek
Posts: 25
Joined: Sat Dec 14, 2019 7:48 pm

Mon Apr 06, 2020 1:49 am

why cant i just use the jack on the hoard whats the poimnt of it then

User avatar
ccs_hello
Posts: 589
Joined: Sat Oct 13, 2018 9:16 pm

Mon Apr 06, 2020 12:44 pm

There are some detection circuit and (possibly) phantom power in MIC as well.
Call it a dark magic (or check Audio CODEC IC datasheet if you will.)

Basically, you'll need to only get three Left-Right-Ground leads out with a trivial cable, but you do have to satisfy certain conditions.
Blame modern technologies.

User avatar
kasek
Posts: 25
Joined: Sat Dec 14, 2019 7:48 pm

Mon Apr 06, 2020 10:35 pm

Ok I’ll look for one like the one you linked thank you

User avatar
kasek
Posts: 25
Joined: Sat Dec 14, 2019 7:48 pm

Tue Apr 07, 2020 3:28 am

ccs_hello wrote:
Mon Apr 06, 2020 12:44 pm
There are some detection circuit and (possibly) phantom power in MIC as well.
Call it a dark magic (or check Audio CODEC IC datasheet if you will.)

Basically, you'll need to only get three Left-Right-Ground leads out with a trivial cable, but you do have to satisfy certain conditions.
Blame modern technologies.
couldit possibly be because my headphones are a mic/headphoen combo but they only have the 1 pin not dual 1 for each

Post Reply